Jak wybrać stół do kuchni?
- kategoria: Porady
Stół to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni. Czym kierować się przy jego wyborze? Oto kilka przydatnych wskazówek, które pomogą nam w zakupie.
Jaki kształt stołu do kuchni?
Najbardziej funkcjonalne są te wyposażone w prostokątny lub kwadratowy blat, które można ustawić przy ścianie. Owalne i okrągłe stoły do kuchni, owszem, są wygodniejsze w użytkowaniu i bezpieczniejsze (ze względu na brak kantów), lecz zajmują o wiele więcej miejsca.
Jaki stół do małej kuchni będzie idealnym rozwiązaniem i jednocześnie pasował będzie do aranżacji całego mieszkania? Warto postawić tu na mebel z rozsuwanym blatem, który świetnie sprawdzi się podczas spotkań w gronie rodziny i przyjaciół.
Jaki stół do kuchni?
Parametry, które warto wziąć pod uwagę wybierając stół do kuchni to:
- Blat – powinien mieć twardą, gładką powierzchnię. Mamy wówczas gwarancję jego odporności na wilgoć, zarysowania czy zaplamienia. Taki blat jest również łatwy w czyszczeniu. Przed zakupem upewnijmy się, że nie ulega on uszkodzeniu na skutek działania kwasów czy wysokiej temperatury. Kamienny jest twardy, odporny, lecz także ciężki i drogi. Laminowany cechuje się odpornością na zaplamienia i wysoką temperaturę, drewniany jest natomiast wrażliwy na zadrapania i uderzenia.
- Wysokość – w standardowych modelach wynosi ona około 70-75 centymetrów. Kupując stół do kuchni upewnijmy się, czy siedząc przy nim na krześle jesteśmy w stanie swobodnie oprzeć łokcie na blacie.
- Trwałość – stół do kuchni będzie bardziej wytrzymały, gdy jego stelaż jest połączony z nogami, najlepiej na klejone wypusty. Warto by dodatkowo był on skręcony śrubami. Zanim go kupimy, upewnijmy się czy jego nogi nie zostały przymocowane bezpośrednio do blatu.