Kuchnie skandynawskie – czyli jakie?
- kategoria: Porady
Wnętrza w stylu skandynawskim od kilku lat cieszą się niesłabnącą popularnością. W tym klimacie urządza się zarówno pokoje dzienne, sypialnie, jak i kuchnie. W poniższym tekście skupimy się na tych ostatnich.
Historia stylu skandynawskiego
W 1930 roku w Sztokholmie otwarto wystawę poświęconą zagadnieniu skandynawskiego wzornictwa użytkowego. Wydarzenie to odegrało niemałą rolę w popularyzowaniu wystroju wnętrz oraz projektów mebli, które łączą w sobie funkcjonalność i estetykę. Rozkwit stylu skandynawskiego przypadł na lata 50. XX wieku, gdy kraje Europy Zachodniej były zmuszone do wykorzystywania własnych materiałów (głównie drewna) do produkcji mebli.
Jako że w krajach Skandynawskich noc obejmuje większą część doby, w celu rozświetlenia wnętrz architekci bardzo często sięgali po kolor biały, jako że skutecznie rozjaśnia on wnętrza i optycznie je powiększa.
Co ciekawe, mimo cech wspólnych, styl skandynawski nie jest jednolity we wszystkich krajach Północy. Duńczycy stawiają na wspominaną powyżej biel, Finowie przełamują ją czarnymi akcentami, a u Szwedów dominuje prostota form.
Funkcjonalność przede wszystkim
Podstawą kuchni skandynawskich jest dobrze przemyślana przestrzeń, w której każdy z elementów ma swoje własne, ściśle określone miejsce. Panujący ład i nieliczne, proste sprzęty kuchenne skutecznie powiększają optycznie wnętrze. Aranżacja mieszkania z taką kuchnią, to praktyczne rozplanowanie szaf i szuflad znacząco ułatwia codzienne korzystanie z takiej kuchni. Efekty przejrzystości wzmaga dodatkowo obecność naturalnych materiałów, jak drewno, kamień, metal, wełna czy wiklina.
Dominująca kolorystyka
W kuchniach skandynawskich dominuje biel, odcienie beżu oraz rozbielone szarości. Taka kolorystyka sprawia, że wnętrze staje się jednocześnie przejrzyste, jak i przytulne. Do jasnych kolorów bazowych warto dodać kilka nieco ciemniejszych akcentów, dzięki czemu przestrzeń nabierze indywidualnego charakteru.